Το Πρόγραμμα


Πυράντοχος Σωλήνας Πολυπροπυλενίου Πολλαπλών Στρώσεων
Multi-Layered Fire Retardant Polypropylene Pipe

FIREBLOCK
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη εξ αρχής, ενός καινοτόμου σωλήνα πολυπροπυλενίου με αντοχή στην φωτιά κατά DIN4102, για χρήση σε δίκτυα πυρόσβεσης κτιρίων. Αποτελεί ένα επιπλέον προϊόν που συμπληρώνει και ολοκληρώνει την ήδη υπάρχουσα γκάμα της εταιρείας, προκειμένου να καλύπτει όλα τα δίκτυα υγρών και αερίων ενός κτιρίου (ύδρευση – θέρμανση – αποχέτευση – κλιματισμός – πυρόσβεση) και αποτελεί one-stop-shop λύση με προϊόντα Interplast, χωρίς να χρειαστεί ο πελάτης να καταφεύγει σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
Με το έργο ερευνήθηκαν διάφορα υλικά για να αναπτυχθεί ένας πυράντοχος πλαστικός σωλήνας που αποτελείται από τουλάχιστον τρεις στρώσεις. Καθεμία εξ αυτών παρέχει διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε στο σύνολο ο σωλήνας να υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές του DIN4102, που απαιτείται για εγκαταστάσεις πυρόσβεσης.
Η πρώτη ύλη για κάθε στρώση αναζητήθηκε σε υπάρχοντα υλικά που διατίθενται εμπορικά (π.χ. PP-RCT), καθώς και σε υλικά που βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Αναζητήθηκαν και διερευνήθηκαν οι αναλογίες τους και οι ιδιότητες τους προκειμένου η έρευνα να καταλήξει στην πλέον αποδοτική λύση, με το μεγαλύτερο λόγο οφέλους / τιμή.
Διερευνήθηκε η κάθε στρώση ξεχωριστά αλλά και το ενιαίο πολυστρωματικό προϊόν, για διάφορους συνδυασμούς υλικών και πάχους στρώσεων.
Οι υπάρχουσες εμπορικές λύσεις βασίζονται σε υλικά και μεθόδους παραγωγής που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Το έργο βασίστηκε σε σύγχρονα πολυμερή υλικά και νέες βελτιωμένες παραγωγικές τεχνολογίες. Το αποτέλεσμα είναι το προϊόν (α) να διαθέτει βελτιωμένα και προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και (β) να μπορεί να παραχθεί σε ανταγωνιστική τιμή.
Ειδικά σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, η παρούσα πρόταση έδωσε την ευκαιρία να μελετηθούν αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σωλήνα πυρόσβεσης, προκειμένου το προϊόν να διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι αυτών.
Μελετηθήκαν αναλυτικά διάφορα υλικά και πρόσθετα (fire retardants) που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε στρώση του πολυστρωματικού σωλήνα, το πάχος της κάθε στρώσης για βελτιστοποίηση του κόστους και ταυτόχρονα το προϊόν να καλύπτει τις προδιαγραφές του DIN4102 και υλοποιήθηκαν αναλυτικές δοκιμές πυραντοχής σύμφωνα με το εν λόγω πρότυπο. Οι Ενότητες Εργασίας του έργου είχαν ως εξής:
ΕΕ1. Προπαρασκευαστικές Δράσεις
1.1 Βιβλιογραφική Επισκόπηση
1.2 Τάσεις Αγοράς
1.3 Ανάπτυξη Ερευνητικής Μεθοδολογίας
1.4 Ερευνητικός Εξοπλισμός
ΕΕ2. Ερευνητικές Δοκιμές Μικρής Κλίμακας
2.1 Παραγωγή Εργαστηριακών Δοκιμίων
2.2 Εργαστηριακές Μηχανικές Δοκιμές
2.3 Εργαστηριακές Χημικές Δοκιμές
2.4 Εργαστηριακές Δοκιμές Πυραντοχής
2.5 Ανάλυση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
ΕΕ3. Ερευνητικές Δοκιμές Βιομηχανικής Κλίμακας
3.1 Παραγωγή Βιομηχανικών Δοκιμίων
3.2 Βιομηχανικές Μηχανικές Δοκιμές
3.3 Βιομηχανικές Χημικές Δοκιμές
3.4 Βιομηχανικές Δοκιμές Πυραντοχής
ΕΕ4. Συμπεράσματα - Δημοσιότητα
4.1 Αποτελέσματα – Συμπεράσματα
4.2 Μελέτη Τεχνικής Εφαρμογής
4.3 Δημοσιότητα
Τα παραδοτέα του έργου :
1.1 Έκθεση Βιβλιογραφικής Επισκόπησης
1.2 Αναφορά Τάσεων Αγοράς
1.3 Εγχειρίδιο Ερευνητικής Μεθοδολογίας
1.4 Ερευνητικές Διατάξεις Δοκιμών
ΕΕ2.
2.1 Ερευνητικά Δοκίμια
2.2 Έκθεση Εργαστηριακών Μηχανικών Δοκιμών
2.3 Έκθεση Εργαστηριακών Χημικών Δοκιμών
2.4 Έκθεση Εργαστηριακών Δοκιμών Πυραντοχής
2.5 Έκθεση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
ΕΕ3.
3.1 Βιομηχανικά Δοκίμια
3.2 Έκθεση Βιομηχανικών Μηχανικών Δοκιμών
3.3 Έκθεση Βιομηχανικών Χημικών Δοκιμών
3.4 Έκθεση Βιομηχανικών Δοκιμών Πυραντοχής
ΕΕ4.
4.1 Αναφορά Αποτελεσμάτων Έργου
4.2 Μελέτη Τεχνικής Εφαρμογής
4.3 Φάκελος Δημοσιότητας